Het bestuur van Pensioenfonds Yara hoopt dat u gezond bent en blijft en deze onwerkelijke periode goed doormaakt. We krijgen regelmatig vragen binnen over de gevolgen van het Coronavirus (COVID-19) voor het pensioen.
In deze PDF leggen we dat voor u uit in een infographic.
Laatste update: 30 september 2020
We merken dat veel deelnemers vragen hebben over het Yara pensioen. Hieronder geven we antwoord op een aantal daarvan, gebaseerd op de situatie per de datum die hierboven staat. Heeft u andere vragen, dan kunt u terecht bij het Klant Contact Center.
Ja, dat is gewoon 100% bereikbaar. Ook kunnen zij nog gewoon de administratie bijwerken en brieven versturen en ontvangen. Heeft u een vraag? Over uw pensioen, of over uw pensioenopbouw? Over de effecten van deze coronacrisis? U kunt net als anders bellen of mailen. Onze afdeling klantcontact is volledig bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 18.00 uur op telefoonnummer +31 (0)88-919 38 15 of via e-mail info@pensioenfondsyara.nl
Ja. Alles is zo ingericht dat we zonder problemen de uitbetalingen op tijd kunnen doen.
Ja, omdat de financiële markten onderuit zijn gegaan, heeft ook ons pensioenfonds last van financiële effecten. Als pensioenfonds hebben we veel geld in kas om de pensioenen te financieren die nu en in de toekomst uitgekeerd moeten worden. Dat geld beleggen we in aandelen en andere financiële producten volgens een weloverwogen beleid. Wij beleggen uw geld voor lange termijn, waardoor we wel minder last hebben van dagkoersen.
Onze dekkingsgraad – kijkend naar het gemiddelde van een heel jaar – was sinds september 2019 behoorlijk stabiel zo rond de 110%. Sinds afgelopen januari zien we een verslechtering. Dat komt doordat er op de beleggingsbeurzen paniek ontstond. Eerst vanwege de oliecrisis en meteen daarna vanwege COVID-19. Aandelen werden fors minder waard, omdat duidelijk werd dat de economie door het virus een flinke klap zal oplopen. En dan is ook nog eens de rente lager geworden, waardoor de dekkingsgraad verder omlaag ging. Meer weten over pensioen en rente? Klik hier.
Dat weten we nu nog niet. In het verleden zijn beurzen na een crisis altijd weer hersteld, maar hoe lang we daar nu voor moeten uittrekken is niet te voorspellen. De overheid doet er natuurlijk alles aan om het vertrouwen terug te geven aan beleggers, door maatregelen te nemen en steun toe te zeggen. In landen die het nu al achter de rug hebben trekt de economie voorzichtig weer een beetje aan.
Wel is het zo dat we goede afspraken hebben met Yara, waardoor we naar verwachting eind van het jaar een bijstorting van de werkgever kunnen verwachten. Dat helpt ook in ons herstel.
We hebben een goed doordacht beleggingsbeleid. We beleggen voor de lange termijn en spreiden onze risico’s. Omdat veel van de pensioenen pas over lange tijd uitgekeerd hoeven te worden, hebben we tijd om te herstellen als er een tegenvaller is. Spreiding van risico betekent dat we niet afhankelijk zijn van één soort beleggingen, één regio in de wereld of één bedrijfstak.
Bepalen en controleren van de beleggingen is een van de belangrijkste taken van het bestuur. Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. U kunt er in elk geval zeker van zijn dat wij uw pensioen zo goed mogelijk blijven beleggen, ook in een tijd van financiële uitdagingen.
Extra vangnet zijn de afspraken met werkgever Yara. Die stort meer geld als het pensioenfonds er slecht voor staat.
Ja en nee. Uw pensioenopbouw of pensioenuitkering is niet ineens in gevaar gekomen. U bouwt gewoon pensioen op zoals altijd en we keren de uitkeringen gewoon op tijd uit. Toch betekent het dat uw pensioen wat lager kan uitpakken dan in betere tijden. We proberen de pensioenen namelijk ieder jaar mee te laten groeien met de prijzen. Verhogen van de pensioenen kan alleen als we voldoende ‘buffers’ hebben. Bij een beleidsdekkingsgraad onder de 110% gaan die verhogingen niet door en verliest uw pensioen dus waarde.
Verlagen van de pensioenen is bij Pensioenfonds Yara niet aan de orde. Pensioenfonds Yara heeft hierover afspraken gemaakt met de werkgever Yara. Als er een tekort is, stort de werkgever extra geld in het pensioenfonds. Zolang de werkgever en het pensioenfonds deze afspraak hebben, loopt u niet het risico dat uw pensioen verlaagd moet worden.
Nee, u kunt gewoon op de normale ingangsdatum en hoogte van de AOW rekenen.
Ja. Als u van plan was binnenkort met pensioen te gaan, kan dat gewoon doorgaan. COVID-19 verandert niets aan de hoogte of de keuzemogelijkheden van uw pensioen.
Ja, telefonisch en via e-mail. Normaal zou u ook van harte welkom zijn bij Ronald Wondergem op kantoor om met hem uw situatie door te praten en de pensioenplanner te bekijken. Nu kunt u dat telefonisch doen. Voor het maken van een telefonische afspraak is hij momenteel alleen bereikbaar via e-mail: ronald.wondergem@yara.com.
Heeft het geen haast, dan willen wij u vragen het even uit te stellen tot de kantoren weer open zijn.
Uw partner heeft na uw overlijden recht op een partnerpensioen van Pensioenfonds Yara. Daarnaast ontvangen uw kinderen mogelijk een wezenpensioen. Dit geldt ook als u komt te overlijden als gevolg van het COVID-19 virus. Het maakt bovendien niet uit wat de kleurcode is van het land waar u verblijft of dat u het opliep bij een reis naar een gebied met een ‘negatief reisadvies’.
Als u arbeidsongeschikt raakt, dan gaat uw pensioenopbouw (gedeeltelijk) door. Als u meer dan 65% arbeidsongeschikt bent, dan gaat uw pensioenopbouw volledig door en hoeft u geen premie te betalen. Bent u minder dan 65% arbeidsongeschikt, dan bouwt u alleen nog pensioen op over het deel dat u wèl kunt werken. Het maakt hierbij niet uit of u arbeidsongeschikt raakt door het COVID-19 virus of niet.
Ook de dekking van de vrijwillige regeling voor aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen (AAOP) is gewoon geldig. Pensioenfonds Yara vult uw wettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering aan.