Na 15 jaar ontwerpen, bijschaven en discussiëren is het definitief: de Wet Toekomst Pensioenen gaat door. De Eerste Kamer heeft er op 30 mei 2023 haar handtekening onder gezet.
De belangrijkste verandering is de overgang van 1 collectieve pensioenpot naar individuele pensioenpotjes per deelnemer. Pensioen gaat direct meebewegen met de beurzen. Het gaat omhoog als het goed gaat met de economie. Maar het gaat ook omlaag als het economisch tegenzit. Er kunnen extra buffers worden ingebouwd om ervoor te zorgen dat pensioenen niet te hard kunnen dalen. De nieuwe regels voor pensioen maken het pensioenstelsel toekomstbestendig. Pensioenfondsen krijgen tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om over te stappen.
Hoe ver zijn we bij Yara?
Bij Yara zijn de discussies over het pensioen in volle gang. De werkgever bepaalt met de sociale partners hoe de toekomstige regeling er precies uit komt te zien. Over de pensioenen die al zijn opgebouwd, beslist het pensioenfonds. De twee oplossingen hebben invloed op elkaar. Daarom werken beide kanten met elkaar samen in een Werkgroep Toekomst Pensioenen.
Nieuwe pensioenopbouw moet verplicht op de nieuwe manier. Voor de uitkeringen en de pensioenen die al zijn opgebouwd is nog niet bekend of ze meegaan naar de nieuwe pensioenregeling of apart ergens worden ondergebracht.
Er zal ook een beslissing moeten worden genomen over het voortbestaan van Pensioenfonds Yara. Dit is in de eerste plaats afhankelijk van de keuze die voor de opgebouwde pensioenen wordt gemaakt. Maar er zijn ook praktische punten die meespelen, zoals de hoge uitvoeringskosten en continuïteit in het bestuur. Voor de duidelijkheid: pensioenuitkeringen gaan gewoon altijd door, ook als het pensioenfonds in de toekomst zou stoppen. De uitkering wordt dan door een nieuwe partij verzorgd.
Lees ook dit artikel over de uitslag peiling toekomst pensioen