De dekkingsgraad van Pensioenfonds Yara had in 2015 te lijden onder de dalende rente en een aanpassing van de berekeningsmethode voor pensioenfondsen.
In december blijft de actuele dekkingsgraad naar verwachting gelijk aan die van eind november: 107,6%. Hierin is al een verwachte extra premiestorting eind 2015 door Yara verwerkt. Zonder deze storting zou de actuele dekkingsgraad gedaald zijn naar 106,6%. De rentedaling werd in december niet voldoende gecompenseerd door de beleggingsopbrengsten. In 2016 daalde de actuele dekkingsgraad in totaal met ca. 2%-punt.
De verwachte beleidsdekkingsgraad daalde in december met 0,1% naar 107,2%. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van januari 2015 t/m december 2015. De maand december 2014 die wegviel, was iets beter dan de maand december 2015 die er nu bij is gekomen. Hierdoor is het gemiddelde dus gedaald. De beleidsdekkingsgraad is op deze wijze gedurende heel 2016 in totaal gedaald met 6,4 %-punt.
De cijfers hierboven zijn nog voorlopig. De definitieve dekkingsgraden over 2015 worden vastgesteld in het jaarverslag. Met de cijfers in het jaarverslag bepaalt Pensioenfonds Yara de toeslagen.
De dekkingsgraden geven aan hoe het in financieel opzicht met een pensioenfonds gaat. Hoe hoger, hoe beter.
Dekkingsgraad
Pensioenfonds Yara beheert veel geld voor de deelnemers. Maar het pensioenfonds heeft ook veel verplichtingen (het uitkeren van pensioenen en de pensioenopbouw van deelnemers). De actuele dekkingsgraad geeft de verhouding tussen die twee weer: (vermogen / verplichtingen) x 100% = dekkingsgraad. Rente heeft veel invloed op de verplichtingen: lage rente betekent hoge verplichtingen en een lagere dekkingsgraad.
Wat is de beleidsdekkingsgraad?
Bij de uitvoering van het financiële beleid maken wij gebruik van de ‘beleidsdekkingsgraad’. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. Door een gemiddelde te gebruiken is de beleidsdekkingsgraad stabieler dan de actuele dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is gedurende het jaar een voorlopig cijfer. Het definitieve percentage is pas bekend bij goedkeuring van het jaarverslag van Pensioenfonds Yara.
Speciale dekkingsgraad voor bepalen toeslagen
Pensioenfonds Yara probeert de pensioenen jaarlijks te verhogen met een toeslag, om de inflatie (gedeeltelijk) te compenseren. Die verhoging kan alleen als er voldoende geld is om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Om te bepalen of dat zo is, gebruikt Pensioenfonds Yara een speciale dekkingsgraad: de toeslagbeleidsdekkingsgraad. Deze toeslagbeleidsdekkingsgraad is altijd iets lager dan de beleidsdekkingsgraad. Dit komt omdat het geld dat het pensioenfonds apart heeft staan voor het Aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen niet kan worden gebruikt voor het toekennen van toeslag. Hoe hoog die is hoort u eens per jaar rond juni: als de toeslagen zijn vastgesteld.