De beleggingsresultaten en de rente hadden in oktober last van een gespannen sfeer in de financiële wereld. Zaken als de presidentsverkiezingen in Amerika, de Brexit en de nieuwe piek in coronabesmettingen in Europa veroorzaakten deze dubbele tegenvaller.
Onze actuele dekkingsgraad daalde in oktober van 105,1% naar 104,1%. De actuele dekkingsgraad staat daarmee lager dan vorig jaar.
Onze beleidsdekkingsgraad daalde in oktober een klein beetje, van 104,1% naar 103,8%%. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van november 2019 tot en met oktober 2020. Dit 12-maandsgemiddelde daalde, omdat de actuele dekkingsgraad van oktober 2020 lager is dan die van oktober 2019 die nu wegvalt.
Komende tijd gaan nog een paar sterke maanden uit het 12-maandsgemiddelde wegvallen. De nieuwe maandresultaten die daarvoor in de plaats komen, zullen dat moeilijk kunnen evenaren. Als de nieuwe maanden inderdaad lager zijn, zal de beleidsdekkingsgraad verder dalen. Intussen blijft er ook onzekerheid over hoe het coronavirus zich in de komende tijd gaat ontwikkelen. Er heerst voorzichtigheid en onvoorspelbaarheid op de beurzen en de economie staat er nog steeds slechter voor dan voorheen. We moeten er dus rekening mee houden dat het volledige herstel van zowel de economie als onze beleidsdekkingsgraad langere tijd in beslag gaat nemen.
In de grafiek hieronder ziet u in drie scenario’s hoe de beleidsdekkingsgraad zich kan ontwikkelen. We kunnen de pensioenen in 2021 zeer waarschijnlijk niet gedeeltelijk verhogen. Daarvoor moet de beleidsdekkingsgraad namelijk eind 2020 minimaal 110% zijn, en dat is zelfs in het meest positieve scenario niet te verwachten.
De DG (104,1) en BDG (103,8) en de prognoses van de BDG voor november en december: