Op deze pagina hebben wij de meestgestelde vragen voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met Jarno van de Plasse.
Op deze themapagina vindt u alle informatie.
De nieuwe pensioenplanner ging begin september 2022 live. De oude planner is niet meer in gebruik. Gebruikers van de nieuwe planner kunnen zich registreren met twee codes. Die zijn door het pensioenfonds begin september in twee losse brieven naar het huisadres gestuurd. Heeft u beide codes en heeft u uw mobiele telefoon bij de hand dan kunt u zich registreren via het stappenplan. Bent u de brieven kwijt, dan kunt u via email contact opnemen met onze pensioenuitvoerder. Klik hier voor de contactgegevens. Zij zorgen dat u weer toegang krijgt.
Wijzigen van uw e-mailadres of wachtwoord kan niet in de pensioenplanner zelf. Ook daarvoor moet u via email contact opnemen met onze pensioenuitvoerder. Klik hier voor de contactgegevens.
De pensioenplanner is bedoeld om u een beeld te geven van wat u bij pensionering aan geld van ons kan verwachten. We kijken dus in de toekomst. Om dat bedrag te kunnen laten zien moeten we afspreken van welke omstandigheden we uitgaan. Bijvoorbeeld dat u bij Yara blijft werken en dat uw parttime-percentage gelijk blijft. We houden er geen rekening mee dat uw salaris mogelijk stijgt in de toekomst, of dat de franchise en de grensbedragen kunnen wijzigen of dat de regeling anders kan worden. Dus hoe het in de loop der jaren echt gaat zijn, dat weten we nu nog niet. Daarom zijn de bedragen die u ziet ‘indicatief’: een schatting, niet definitief. >> naar de pensioenplanner
Om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen, belegt het bestuur het vermogen van het pensioenfonds. Daarbij loopt het pensioenfonds risico, maar het levert ook juist kansen op. Beleggen is nodig, omdat de premie alleen op een spaarrekening zetten, niet genoeg oplevert voor levenslange pensioenen. Als pensioenfonds beleggen we vooral voor de lange termijn en veel van de pensioenen hoeven pas over lange tijd uitgekeerd te worden, dus bij tegenvallers hebben we tijd om te herstellen. Hoe langer de periode dat er belegt wordt, hoe groter de kans dat beleggen een mooier rendement oplevert dan sparen.
Beleggen doet het pensioenfonds uiterst zorgvuldig. Wij beleggen in aandelen en andere financiële producten volgens een weloverwogen beleid. Het bestuur onderzoekt regelmatig of het beleggingsbeleid nog past bij de populatie van Pensioenfonds Yara. We laten elke maand op de website zien hoe we ervoor staan, via onze dekkingsgraad berichten.
Bepalen en controleren van de beleggingen is een van de belangrijkste taken van het bestuur, vooral in een tijd van financiële uitdagingen. Pensioenfonds Yara doet uiteraard aan risicospreiding waardoor we niet afhankelijk zijn van één soort beleggingen, één regio in de wereld of één bedrijfstak. We beleggen wereldwijd en naast beleggingen in euro’s belegt het pensioenfonds ook in andere valuta. We hebben vastrentende waarden, waarmee relatief weinig risico wordt gelopen. Maar daarnaast wordt een deel van het vermogen belegd in meer risicovolle beleggingen zoals aandelen en vastgoed.
Pensioenfonds Yara kan als ‘grote belegger’ een steentje bijdragen aan een betere wereld. We zoeken daarbij altijd naar de balans tussen een goed beleggingsrendement en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Als je belegt in aandelen van bedrijven die slecht scoren op milieu, sociale aspecten of hun bestuurlijke inrichting dan loop je het risico dat hun beurskoers daalt door bijvoorbeeld een schandaal of slechte winstgevendheid door hoge kosten voor het oplossen van problemen. Om dat risico tegen te gaan, wordt er bij het beleggen het liefst gekozen voor bedrijven die ‘het juiste doen’ op gebied van Ecological, Social en Governance aspecten (ESG). Wij geloven ook dat ESG-beleggingen juist meer kunnen opbrengen door hun toekomstbestendigheid. Maar hoe controleer je de ESG-score van een bedrijf?
Een actief ESG-beleggingsbeleid brengt kosten met zich mee voor bijvoorbeeld expertise, controles en actief aandeelhouderschap. Pensioenfonds Yara heeft daar geen groot budget voor, omdat we niet willen dat de hogere kosten onze financiële positie verslechteren. We kiezen daarom voor een middenweg. We beleggen in ieder geval niet in bedrijven die op een ‘zwarte lijst’ staan op basis van de principes van de United Nations Global Compact.
Deze bedrijven voldoen namelijk niet aan één of meerdere van de tien universele, door de Verenigde Naties uitgedragen principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en anticorruptie waar bedrijven wereldwijd zich aan zouden moeten houden voor een duurzame bedrijfsvoering. Daarnaast kiezen we ook zoveel mogelijk voor ESG-beleggingen.
Hoe kiezen we?
Pensioenfonds Yara belegt niet in eigen beheer, maar via beleggingsfondsen: instellingen die voor ons en hun andere klanten grote pakketten beleggingen tegelijk beheren. Deze instellingen hebben allemaal een eigen ESG-beleid en zijn verantwoordelijk voor de controles daarop. Bij het selecteren van die beleggingsfondsen kijkt het bestuur van het pensioenfonds naar hun ESG-score en bij gelijke geschiktheid en kosten, kiest het bestuur voor de beleggingsbeheerder met de beste score. Zo dragen we een steentje bij, zonder dat het ten koste gaat van de pensioenen.
Beloning bestuursleden
Voor het belonen van bestuursleden heeft Pensioenfonds Yara een beloningsbeleid. Beloningen zijn daarin niet afhankelijk van het behalen van ESG-doelstellingen. In het beloningsbeleid zit dus ook geen prikkel om buitensporige risico’s te nemen in verband met ESG.
Meer over dit onderwerp: Beleggen en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Als u binnen Nederland verhuist, hoeft u niets aan ons door te geven. Uw adreswijziging wordt dan automatisch door de gemeente aan ons doorgegeven.
Verhuist u naar het buitenland? Ook als u een Nederlands postadres aanhoudt, ontvangen wij graag uw adreswijziging. U kunt daarvoor een e-mail sturen naar onze pensioenuitvoerder. Klik hier voor de contactgegevens.
Vermeld hierbij ook uw geboortedatum. Als uw e-mailadres door de verhuizing ook verandert, vermeldt u dat dan ook in de mail?
Wij doen ons uiterste best om de pensioenregeling voor u zorgvuldig uit te voeren en u goed te informeren. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat u niet tevreden bent. Komt u er met de helpdesk niet uit? Dan kunt u een officiële klacht indienen.
Lees hier hoe u een klacht indient.
Dat gaat vanzelf. U gaat bij Yara namelijk uiterlijk op uw AOW-leeftijd met pensioen. De AOW-leeftijd stijgt de komende jaren in stapjes naar 67 jaar in 2024. Voor 2024 tot en met 2027 is de AOW-leeftijd gelijk aan 67 jaar. Vanaf 2028 is de AOW-leeftijd gelijk aan 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Bij het opbouwen van uw pensioen gaan we uit van een standaard pensioenleeftijd van 68 jaar. Als u met pensioen gaat voor uw 68ste, dan moeten wij de hoogte van uw pensioen dus opnieuw berekenen. Uw pensioen wordt daardoor lager. In de pensioenplanner ziet u hoeveel het scheelt. U kunt niet doorwerken na uw AOW-leeftijd.
Wilt u voor uw AOW-leeftijd met pensioen gaan, dan moet u daar op tijd mee aan de slag. Het pensioenfonds moet uiterlijk 6 maanden voor uw pensioendatum op de hoogte zijn. Eerder met pensioen gaan betekent een lagere pensioenuitkering. Informeer vooraf dus goed wat voor u de beste keuze is. Stem uw wens voor vervroeging ook af met uw werkgever. U kunt hiervoor ook een persoonlijk gesprek met ons aanvragen. Meer informatie vindt u in de Pensioen 1-2-3 en in onze brochure over pensionering.
U krijgt van het pensioenfonds een aanvraagformulier waar u al uw pensioenkeuzes mee kunt doorgeven. U kunt het formulier ook zelf aanvragen bij ons Pensioenuitvoeringsteam.
Maak uw keuzes zorgvuldig en vraag daar hulp bij als dat nodig is. Heeft u uw keuzes definitief doorgegeven, dan kunt u die niet meer veranderen!
U stuurt het formulier met bijlagen terug via de post, of u stuurt alles digitaal op. Belangrijk is om de persoonlijke gegevens die wij niet nodig hebben, uit de bijlagen weg te strepen. Dit is om uw gegevens te beschermen en identiteitsfraude te voorkomen. Instructies voor het veilig maken van de bijlagen staan in het formulier. U kunt voor het wegstrepen van persoonlijke gegevens in uw digitale kopieën een handige app gebruiken. Op deze website van de overheid staat hoe, met een duidelijk instructiefilmpje erbij.
Nee, het opgebouwde pensioen met een pensioenleeftijd van 65 jaar is onderdeel geworden van uw totaal te verwachten pensioen en heeft geen aparte ingangsdatum.
Parttime met pensioen gaan noemen wij ‘deeltijdpensioen’. Uw pensioenopbouw wordt door deeltijdpensioen lager. U gaat immers minder werken en alvast een stukje pensioen ontvangen. U bouwt alleen pensioen op over uw parttime salaris, niet over uw pensioenuitkering. >> meer informatie
Dit is een uitzonderingssituatie, niet iedereen heeft dat. U kunt het niet eerder laten uitkeren dan vanaf uw 60ste en niet later dan vanaf uw 64ste. Blijft u volledig werken tot u AOW-gerechtigde leeftijd, dan kunt u uw vroegpensioen laten omzetten in extra levenslang ouderdomspensioen. Wilt u weten of u hier recht op heeft en hoe hoog dat pensioen is? Kijk dan in de pensioenplanner of op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). U kunt contact opnemen met Jarno van de Plasse als u meer informatie over de diverse mogelijkheden wilt hebben.
Ja, als u op dit moment meedoet aan de collectieve zorgverzekering, dan kunt u hier na uw pensioendatum ook aan blijven deelnemen. De voorwaarden en de collectiviteitskortingen veranderen niet.
Als u een zelfstandig recht heeft op een Belgisch wettelijk rustpensioen, kunt u op basis hiervan aangesloten worden of blijven bij de mutualiteit. Om een zelfstandig recht te hebben, moet u ten minste een periode in België hebben gewerkt. U kunt hierover meer informatie krijgen bij de gemeente waar u woont.
Hebt u altijd in Nederland gewerkt? Dan kunt u alleen op kosten van het Nederlandse stelsel verzekerd worden in uw woonland. U moet u hiervoor melden bij het Zorginstituut Nederland. Het College regelt daarna de premieafdracht en aansluiting bij de mutualiteit.
Zorginstituut Nederland
Postbus 320
1110 AH Diemen
Tel. 010 – 428 9551
Ja, maar bij slechts één uitkering. Wij adviseren u de loonheffingskorting toe te passen op de hoogste uitkering. Bij het aanvraagformulier dat u van ons ontvangt zit ook een loonbelastingverklaring. Op deze verklaring geeft u aan of wij de loonheffingskorting moeten toepassen. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met de belastingdienst of een belastingadviseur.
Gaat u uit dienst bij Yara? U kunt de geldwaarde van het pensioen dat u bij ons heeft opgebouwd meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dat heet waardeoverdracht. Wat u bij de nieuwe partij aan pensioen krijgt voor die waarde, kan afwijken van het Yara pensioen. U kunt dat vergelijken via de vrijblijvende offerte die u krijgt. Het is ook goed om te kijken hoe gezond het nieuwe pensioenfonds is, wat voor dekking ze voor uw nabestaanden hebben en hoe het zit met verhogingen en verlagingen bij beide partijen. >> meer informatie
Als u overlijdt, dan ontvangt uw partner een partnerpensioen. Uw eigen salaris of pensioenuitkering stopt, het partnerpensioen vangt dat gedeeltelijk op. Het partnerpensioen is een uitkering die doorloopt tot uw partner zelf overlijdt. Woont u buiten Nederland of woont u samen, dan moet u ons wel laten weten dat u een partner heeft. >> meer informatie
Het is belangrijk dat wij weten dat u een partner heeft. U moet dit doorgeven aan onze pensioenuitvoerder. Klik hier voor de contactgegevens.
Nee, we krijgen dat niet automatisch door. U moet uw partner bij ons aanmelden. U kunt daarvoor contact opnemen met onze pensioenuitvoerder. Klik hier voor de contactgegevens.
Als u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor uw ouderdoms- en partnerpensioen. In principe moet u een groot deel van het pensioen afstaan aan uw ex-partner. Ook voor een nieuwe partner is er daardoor minder partnerpensioen geregeld. U mag andere afspraken maken met uw ex-partner. Het gaat vaak om belangrijke bedragen, dus laat u goed voorlichten over uw keuzes. >> meer informatie
Nee, uw eigen ouderdomspensioen wordt er niet hoger of lager van. We houden er voor iedereen rekening mee dat we een partnerpensioen moeten uitkeren na overlijden. Gaat u met pensioen en heeft u geen partnerpensioen nodig, dan wordt uw ouderdomspensioen hoger. >> meer informatie
Pensioenfonds Yara beheert veel geld voor de deelnemers. Maar het pensioenfonds heeft ook veel verplichtingen (het uitkeren van pensioenen en de pensioenopbouw van deelnemers). De dekkingsgraad geeft aan of de verhouding tussen die twee ‘gezond’ is. De actuele dekkingsgraad wordt zo berekend: (vermogen / verplichtingen) x 100% = dekkingsgraad.
We rekenen met de beleidsdekkingsgraad
Bij de uitvoering van het financiële beleid maken wij gebruik van de ‘beleidsdekkingsgraad’. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. Door een gemiddelde te gebruiken is de beleidsdekkingsgraad stabieler dan de actuele dekkingsgraad. Op de startpagina van onze website ziet u de meest recente beleidsdekkingsgraad.
De rente is voor pensioen enorm belangrijk. Rente zorgt ervoor dat wat we nu voor u in kas hebben, nog doorgroeit tot de uitkering ingaat. Als het groeit met een hoge rente, dan hoeven we minder in te leggen. Is de rente juist laag, dan moeten we een veel grotere pot geld in kas hebben om het stempel ‘financieel gezond’ te krijgen.
Onze financiële gezondheid wordt gemeten met de dekkingsgraad. Als de rente 0,5% daalt, dan gaat onze dekkingsgraad meteen met ongeveer 5% omlaag. Dalende rente is daarom niet makkelijk te compenseren met beleggingsrendementen.