Onze pensioenplanner rekent uw keuzemogelijkheden door. Zo kunt u de juiste beslissing nemen over uw Yara pensioen. U logt in met uw BSN en wachtwoord op yara.kenjepensioen.nl (let op: geen www. ervoor!).
Eenmaal ingelogd kiest u het tabblad ‘Planner’ en ziet u uw Huidige Situatie. De pensioenplanner rekent met uw huidige gegevens (stand van afgelopen 1 januari), de huidige pensioenregeling en de huidige belastingtarieven en AOW-bedragen. De planner houdt geen rekening met toekomstige wijzigingen en ook niet met toekomstige indexaties of – in een zeer onwaarschijnlijk geval – pensioenverlagingen. De bedragen in de planner zijn daarom ook nooit definitief. Ongeveer drie maanden voor uw pensionering maken wij een definitieve berekening. U kunt via de planner geen keuzes doorgeven.
Wachtwoord vergeten? Dat is geen probleem. Klik op het inlogscherm op ‘Wachtwoord opvragen?’ of neem contact op met onze administrateur. U krijgt dan per e-mail of post een nieuw wachtwoord toegestuurd.
Liever deze tips op uw gemak lezen? Download dan de printbare versie.
U ziet hoeveel pensioen u krijgt op uw pensioenleeftijd, bruto en netto. U ziet steeds 1 verticale balk per periode. Onder elke balk ziet u hoe lang die periode duurt. Let goed op of u bruto of netto heeft aangeklikt. U ziet alleen uw eigen pensioen en AOW. Inkomen, pensioen en AOW van uw partner mag u daar dus nog bij optellen. U kunt pensioen van andere uitvoerders toevoegen voor een completer beeld. Wilt u uw keuzes weer wissen, dan kunt u resetten met de knop Huidige situatie. Uitkomsten bewaren of printen doet u met de knop Overzicht.
Wie de komende tijd met pensioen gaat, heeft meestal nog een vroegpensioen opgebouwd. Dat kunt u in laten gaan tussen uw 60ste en 64ste en dan opmaken tot uw 65ste. De planner start voor u met een pensioenleeftijd van 61 jaar en 8 maanden, de oude vroegpensioen leeftijd. U kunt deze leeftijd verschuiven. In de grafiek is het vroegpensioen lichtgroen. Gaat u na 64 jaar en 0 maanden met pensioen, dan wordt het vroegpensioen omgerekend naar ‘gewoon’ ouderdomspensioen en is het bij de donkergroene balk inbegrepen. U ziet na 65 jaar vaak een dip in de grafiek, want het vroegpensioen loopt tot uw 65ste terwijl u pas later uw AOW krijgt. Bij Kan het hoger kunt u daar iets aan veranderen.
Bent u na 31 december 2015 in dienst gekomen, dan heeft u geen vroegpensioen en start de planner met een pensioenleeftijd van 67 jaar. Klikt u op Kan het eerder, dan kunt u onder de grafiek met de leeftijd schuiven. U ziet dan wel een gat ontstaan, omdat uw AOW pas later ingaat. Bij Kan het hoger kunt u dat wellicht repareren.
Klikt u op deze vraag, dan kunt u deze keuzes doorrekenen: uitruil, hoog/laag pensioen en AOW compensatie.
Bent u gescheiden en is de pensioenverdeling helemaal afgerond? Dan ziet u in de planner alleen het pensioen dat u zelf krijgt, niet dat wat naar uw partner is gegaan. U kunt geen scheiding simuleren met de planner. Uw ex-partner krijgt na een scheiding het hele partnerpensioen. Meestal krijgt uw ex-partner ook de helft van het ouderdomspensioen van de ‘huwelijkse jaren’, maar daar mag u van afwijken.
De grijze linker balk is uw huidige pensioengevende inkomen. Dat is hoger dan uw pensioen. Maar in werkelijkheid is de terugval na pensionering (veel) groter dan wat u daar ziet. Als u nog werkt heeft u namelijk voordelen die wegvallen na uw pensionering. Het netto maandbedrag krijgt u 12 keer; de 13e maand en vakantiegeld zijn erbij inbegrepen. U bent misschien gewend aan inkomsten uit overuren en een bonus, dat valt na pensionering weg. U krijgt geen reiskostenvergoeding meer (hoewel u misschien ook een auto minder nodig heeft). Vergelijk het netto pensioen dus ook eens goed met uw echte netto loonstrookje en met uw werkelijke vaste kosten na pensionering.
Uw ziektekostenverzekering wordt tijdens uw dienstverband vooraf door Yara van uw inkomen afgehaald. Straks is dat niet meer zo, dan moet u dat van uw netto pensioen betalen. Voor twee volwassenen samen zijn de kosten voor een basisverzekering (zonder extra eigen risico) gemiddeld ongeveer €260 netto per maand. Heeft u een Anw Hiaat verzekering via Yara die u na pensionering wilt laten doorlopen, dan betaalt u daarvoor ongeveer € 56 netto/maand.
Valt de uitkomst van de planner tegen? Dat kan. Maar misschien heeft u nog andere bronnen, zoals een lijfrente of spaargeld. Of kunt u vakantiedagen opnemen voor pensionering. Wat ook helpt, is als u probeert uw vaste lasten na pensionering te verlagen. Wijzer in Geldzaken helpt u breder te kijken dan puur naar uw pensioenuitkeringen.
Mocht u vragen hebben over het gebruik van de planner, dan kunt u even binnen lopen bij Jarno van de Plasse in Sluiskil, hem mailen via psf@yara.com of bellen op 0115-474 421. Hij weet enorm veel over de Yara pensioenen en kan u helpen al uw mogelijkheden goed te onderzoeken.