De beleggingsresultaten en de rente werkten in september helaas niet mee. Na vijf maanden positieve berichten is de opgaande lijn nu wat afgevlakt.
Onze actuele dekkingsgraad daalde in september van 106,0% naar 105,1%. De actuele dekkingsgraad staat daarmee op ongeveer dezelfde stand als vorig jaar. In september is opnieuw berekend hoe oud mensen gemiddeld worden. Die gemiddelde leeftijd is licht gedaald. Het pensioenfonds houdt vanaf september rekening met deze aangepaste cijfers. Dit heeft een klein positief effect op de dekkingsgraad van september, maar niet genoeg om het herfstdipje te voorkomen.
Onze beleidsdekkingsgraad daalde in september een klein beetje, van 104,5% naar 104,1%. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van oktober 2019 tot en met september 2020. Dit 12-maandsgemiddelde daalde slechts licht, omdat de actuele dekkingsgraad van september 2020 bijna gelijk is aan die van september 2019 die nu wegvalt.
Komende tijd gaan een paar sterke maanden uit het 12-maandsgemiddelde wegvallen. De nieuwe maandresultaten die daarvoor in de plaats komen, zullen dat moeilijk kunnen evenaren. Als de nieuwe maanden inderdaad lager zijn, zal de beleidsdekkingsgraad weer dalen. Intussen blijft er ook onzekerheid over hoe het coronavirus zich in de komende tijd gaat ontwikkelen. Er heerst voorzichtigheid en onvoorspelbaarheid op de beurzen en de economie staat er nog steeds slechter voor dan voorheen. We moeten er dus rekening mee houden dat het volledige herstel van zowel de economie als onze beleidsdekkingsgraad langere tijd in beslag gaat nemen.
In de grafiek hieronder ziet u in drie scenario’s hoe de beleidsdekkingsgraad zich kan ontwikkelen. We kunnen de pensioenen in 2021 zeer waarschijnlijk niet gedeeltelijk verhogen. Daarvoor moet de beleidsdekkingsgraad namelijk eind 2020 minimaal 110% zijn, en dat is alleen in het meest positieve scenario zo.