Veel deelnemers aan onze pensioenregeling wonen in België en werken in Nederland. Dat maakt pensioen net iets ingewikkelder. Wij vroegen Ronald Wondergem waar deze deelnemers op moeten letten.
Hoe gaat het in coronatijd, spreek je nog weleens mensen over hun pensioen en kun je ze op afstand nog wel goed genoeg helpen?
Momenteel werk ik drie dagen thuis en twee dagen op Yara locatie. Er komen nog regelmatig werknemers informeren over hun pensioen. Zomaar binnen lopen is even verleden tijd, nu is alles op afspraak. Aangezien we genoeg ruimte hebben op kantoor kan dit netjes volgens de Covid-19 regels.Tot nu toe verloopt dit zonder problemen.
Waar betaal je belasting als je in België woont en een Yara pensioen krijgt?
Voor een pensioenuitkering word je wettelijk belast in je eigen woonland (dus in dit geval België). Daarom moet je regelen dat je vrijgesteld wordt van de Nederlandse belasting. Als je geen vrijstelling in Nederland aanvraagt, kan het gebeuren dat je in beide landen belasting over je pensioenuitkering moet betalen. Bij overlijden van de gepensioneerde moet de partner, als die in België blijft wonen, voor het partnerpensioen een eigen vrijstelling aanvragen.
Welk overheidspensioen is hoger, in België of in Nederland?
Het rustpensioen dat inwoners van België ontvangen vanaf 65 jaar, hangt af van het aantal jaren dat zij in België hebben gewerkt, en van het inkomen. Wie in Nederland woont of werkt, ontvangt een AOW uitkering vanaf de AOW-leeftijd. De volledige AOW voor gehuwden en samenwonenden is € 870,03 bruto per persoon, per maand. Voor wie alleen woont is het € 1.270,67 bruto per maand. Over het algemeen is het Belgisch overheidspensioen iets hoger dan in Nederland.
Wonen en werken in zowel Nederland als België, wat betekent dat voor je AOW en je Belgische rustpensioen?
België kent andere regels (bijvoorbeeld de ingangsdatum) met betrekking tot het wettelijk pensioen. Zie ook hierboven. De stelregel is dat iemand die in België woont hetzelfde rustpensioen ontvangt van de Belgische overheid als ‘zijn buurman’ die zijn hele carriere in België heeft gewerkt.
Het Nederlandse pensioen wordt in dit geval niet aan de deelnemer uitbetaald, maar aan de Belgische overheidsinstelling die dit pensioen aanvult tot de Belgische norm.
Moeten ze voor het partnerpensioen van de overheid nog ergens extra goed op letten? Geldt een Belgische samenlevingsovereenkomst ook voor het Yara pensioen (bestaat dat in België?)?
Net als in Nederland kunnen mensen in België ervoor kiezen een samenlevingsovereenkomst aan te gaan, maar wettelijk samenwonen heeft geen invloed op het pensioen in België. Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap is dit wel het geval. Voor de pensioenregeling bij Pensioenfonds Yara is het belangrijk dat deelnemers altijd meteen doorgeven dat ze een samenlevingsovereenkomst hebben en daarmee hun partner aanmelden voor de regeling, ook als ze in België wonen.
Werkt de pensioenregeling bij Pensioenfonds Yara anders voor mensen die in België wonen?
Nee, onze eigen pensioenregeling werkt voor iedere deelnemer hetzelfde. Er zit wel verschil in de belastingregels en je moet zelf wijzigingen doorgeven in je persoonlijke situatie, zoals een nieuw adres of een nieuwe partner.
Is de pensioenleeftijd voor deelnemers uit het buitenland anders dan voor Nederlandse deelnemers?
Nee, in onze eigen regeling niet, maar voor het pensioen van de overheid wel. Wie in Nederland woont krijgt AOW. De AOW-leeftijd hangt af van de geboortedatum, zie svb.nl. Momenteel ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 4 maanden. Wie in België woont krijgt ‘rustpensioen’ vanaf 65 jaar. In België gaat die leeftijd pas vanaf 2025 in stapjes omhoog naar 66 jaar. De ingangsdatum van het Yara pensioen kun je afstemmen op de AOW/rustpensioen leeftijd.
Wat is jouw gouden tip voor wie in België woont?
Kijk eens op de overheidswebsite voor het Belgische pensioen
Voor overige zaken met betrekking tot uw pensioen en het wonen in het buitenland verwijzen wij naar deze pagina op de site en onze veelgestelde vragen.